25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Vyhazov Rusů z pohárů i Ligy národů! Posun v nasazení se dotkne i Česka

2 min read

Ruské fotbalové týmy nesmí kvůli invazi své země na Ukrajinu startovat v příštím ročníku soutěží UEFA. Na červencovém mistrovství Evropy žen v Anglii se místo ruských reprezentantek představí Portugalky, které s nimi prohrály v play off. Tím také padla poslední šance na účast na EURO pro české fotbalistky. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Evropské fotbalové unie, který vyřadil ruské celky z mezinárodních soutěží stejně jako FIFA s okamžitou platností už koncem února po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Znamená to, že v další sezoně evropských pohárů budou chybět ruské kluby. Čerstvý ligový šampion Zenit Petrohrad musí přepustit své místo v jedné ze základních skupin Ligy mistrů podle agentury AP vítězi skotské nejvyšší soutěže. 

Bez ruských mužstev budou i Evropská liga a Konferenční liga. Do ní zasáhne po úpravě nasazení až v třetím předkole vítěz českého poháru MOL Cupu. Českého ligového šampiona dál čeká druhé předkolo Ligy mistrů a další dvě mužstva z nejvyšší soutěže se představí v druhém předkole Konferenční ligy.

Mužská reprezentace přijde o účast v Lize národů, kde měla hrát ve skupině B2 s Islandem, Izraelem a Albánií. Připadne jí poslední čtvrté místo a sestoupí coby nejhorší z 16 účastníků úrovně B.

Ruské fotbalistky nebudou moct usilovat o postup na světový šampionát v příštím roce. V kvalifikaci už zmeškaly kvůli suspendaci dvě dubnová utkání a skupina E bude pokračovat bez nich pouze s pěti týmy. O šanci vybojovat si start na letošním MS v Kataru v play off už dříve přišli i ruští reprezentanti.

UEFA rovněž rozhodla, že Rusko se nemůže ucházet o pořádání mistrovství Evropy fotbalistů v roce 2028, či 2032, jak mělo v plánu. Odkázala se při tom na jeden článek v pravidlech pro výběr organizátorů svých akcí.

„Rusové překvapili oznámením, že hodlají kandidovat na pořádání Eura zhruba měsíc po začátku invaze. O ME 2028 usilují společně Anglie, Wales, Severní Irsko, Skotsko a Irsko. Jejich soupeřem je Turecko.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.