25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Pohádka kouče Coopera: jak právník ke Stanley Cupům s Tampou přišel

2 min read

Hokej nikdy nehrál. Ještě před dvaceti lety se živil jako právník. Trénovat začal na katolické škole v městě Lansing v Michiganu. Střih. Teď je Jon Cooper nejúspěšnějším a nejuznávanějším koučem současného hokejového světa. Tohle je pohádková story trenéra, který z Tampy udělal mašinu na vítězství.

Když nastoupil k chlapcům na katolické střední škole v Lansingu, kluci začali horlivě googlovat jeho jméno. Jon Cooper. Právník. Spojitost s hokejem? Žádná. Jen v neděli večer si občas chodíval zahrát městskou pivní ligu. Působil v týmu Legal Eagles, kteří tvořili místní advokáti a soudci.

Když v létě roku 1999 neměl Lansing Cougars kdo trénovat, nabídku zkusit si něco nového dostal právě Cooper. V té době mu bylo 32 let. Když si poprvé stoupl před hráče, byl nervózní. Nesmělým úsměvem maskoval úzkost. „Byl stejně nervózní jako my,“ vzpomíná pro web The Athletic tehdejší obránce týmu Chris Monroe.

Cooper hokej miloval. V té době měl maltézského psíka jménem Gretzky, v zimě chodil mlátit do puku na zamrzlé jezero Orr. Jeho první svěřenci z Lansingu vzpomínají, že si hráče do týmu nevybíral pouze podle dovedností, ale zejména podle charakteru. „Viděl nás jako jednotlivé kousky skládačky. Byl lidský, přímý. Skvělý chlap, milovali jsme ho,“ vzpomíná útočník Jeff Swan.

S Cougars nakonec prožil Cooper povedený ročník. S podceňovaným týmem vyhrál 14 z 24 utkání, byl vyhlášen nejlepším školním sportovním koučem. Dostal nabídku od Capital Center Pride, juniorského klubu druhé úrovně. Pak se přesunul k mladíkům do Detroitu. Přes mládežnické celky Texarkany, St. Louis a Green Bay se dostal až do Norfolku v AHL.

Yzerman mu nabídl místo hlavního kouče Lightning. Vyhození trenéra Guye Bouchera prý oznámí další den ráno. „Nevím, jestli bych to zpětně popsal jako vyloženě šťastný pocit. Spíše to byl šok,“ usmívá se Cooper. „Je to devět let, mně to ale připadá, jako by se to stalo před devíti dny. Pamatuju si to úplně živě.“

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.