25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Sběratel trofejí Makar je MVP play off. Palát historii nepřepsal

2 min read

Kanadský obránce Cale Makar z Colorada získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off NHL a jako třetímu hokejistovi v historii se to povedlo ve stejném roce, kdy obdržel Norris Trophy pro nejlepšího beka. Před třiadvacetiletým rodákem z Calgary to dokázali jeho krajan Bobby Orr v letech 1970 a 1972 v dresu Bostonu a Švéd Nicklas Lidström v roce 2002 v barvách Detroitu. Vzhledem k důležitosti gólů, které dával, byl kandidátem na zisk trofeje i Ondřej Palát. Historii ale i kvůli prohře Tampy nepřepsal, žádný Čech cenu MVP play off totiž nezískal.

Makar pomohl Avalanche k zisku Stanleyova poháru 29 body za osm branek a 21 asistencí ve 20 zápasech a skončil v produktivitě třetí za duem z Edmontonu Connor McDavid (33 bodů), Leon Draisaitl (32).

Český útočník Ondřej Palát byl s 21 body (11+10) druhým nejproduktivnějším hráčem Tampy po Nikitovi Kučerovovi. Společně s kapitánem Stevenem Stamkosem pak dal nejvíce gólů. V řeči o tom, že by mohl získat Conn Smithe Trophy, byl ale především díky důležitosti gólů. Jelikož ale jeho tým zůstal poražený, volba logicky padla na ofenzivního beka soupeře.

Makar předvedl čtvrtý nejlepší bodový výkon obránce v historii. Rekord vytvořil v roce 1985 s 37 body Paul Coffey z Edmontonu, o tři body méně nasbíral o devět let později Brian Leetch z New York Rangers a 31 bodů si připsal v roce 1989 Al MacInnis z Calgary.

Colorado si vybralo Makara v roce 2017 jako čtyřku draftu. V roce 2019 získal na závěr působení na University of Massachusetts Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče NCAA a o rok později Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Jako první hráč v historii k tomu má i Norris Trophy a Conn Smythe Trophy.

Makar má v NHL na kontě ze 178 zápasů 180 bodů (48+132). V play off nasbíral v 55 duelech 60 bodů (15+45).

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.