25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Klíče Vingegaardova triumfu

2 min read

Tak se to povedlo! Tým Jumbo-Visma má konečně svého vítěze Tour de France. Není jím Primož Roglič, na kterého se spoléhalo v předchozích letech, a také letos měl původně být lídrem on. Králem Staré dámy 2022 se stal mladý Dán Jonas Vingegaard. Ovšem jak i on sám zmínil, právě týmová síla byla jedním z klíčů k tomu, aby mohl v neděli při západu slunce na Chámps-Élysées obléknout ten nejcennější cyklistický dres. Jaké byly ty další?

Už v minulém ročníku, při své premiéře, stál Jonas Vingegaard v Paříži na pódiu. Tehdy bral druhou příčku, ale ukázal, že v horách může být hodně silný. A taky byl. K tomu ještě přidal chladnou severskou hlavu a výrazně mu pomohlo také sedm parťáků z týmu Jumbo-Visma. To vše sehrálo velkou roli na Dánově žluté cestě do Paříže.

Mohlo to vypadat možná trochu troufale, když Vingegaard už před startem letošní Tour de France prohlašoval: „Věřím si na celkové prvenství. Už loni jsem v etapě na Mont Ventoux Pogačarovi ujel. A za rok jsem udělal další velký pokrok.“

Ono se ale ukázalo, že to bylo v podstatě jen konstatování faktu. Ve stoupání na Col du Granon to dokázal pětadvacetiletý závodník dokonale. Nejprve týmově svého soupeře vyčerpali, a pak mu sám nastoupil a dojel si pro žlutý dres.

V tu chvíli se jeho sebevědomí snad ještě zvětšilo. „Samozřejmě druhé místo na Tour by bylo skvělé, ale to jsem získal už loni. Letos chci jet na vítězství. Teď se budu snažit udržet žlutý dres až do Paříže,“ říkal Vingegaard. Udržel.

Jet tři týdny v takových vedrech, stále koncentrovaný jen na to, co se děje na silnici před vámi a neudělat žádnou chybu. Pro běžného smrtelníka nepředstavitelná věc. Pro profesionálního cyklistu jedoucího na celkové pořadí zcela normální. K tomu v současné době mít to štěstí, že nebude mít žádný z testů na covid pozitivní, ani jinak neonemocní, vyhnou se mu nebezpečné pády.

A aby toho nebylo málo, při současné vyrovnanosti pelotonu, nemít žádný špatný den. To všechno letos vyšlo Vingegaardovi na jedničku. Hvězdičku tomuto výkonu odebral jen, teď už spíš úsměvný, chaos při výměně kola v kostkové etapě a menší pád v době, kdy už oblékal žlutý trikot. Ale výpadek kondice? Ani náhodou.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.