25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Zlatá drsňačka po pádu: Brečela jsem a nemohla šlapat. Freestyle je životní styl

2 min read

PŘÍMO Z MNICHOVA | Pro Čechy nastal čas objevit další šancovní sport. Cyklistka Iveta Miculyčová veze z nejmodernější olympijské disciplíny freestyle BMX zlato z mistrovství Evropy v Mnichově. Přesto, že šla v kvalifikaci bolavě přes řídítka. „Obrečela jsem to, ale chtěla jsem jet,“ vzpomíná. Přímo na kopci Olympiaberg mluvila o tom, co dokáže, a co musí překonávat. Je jí teprve šestnáct.

Je to náctiletá dívka se zrzavým přelivem a kroužkem v nose. V Ivetě Miculyčové je ale mnohem víc než v běžné teenagerce. Umí něco, co jen tak někdo ne, v akrobatických parcích létá na BMX kole. A k senzačnímu titulu evropské šampionky v Mnichově se dostala přes traumatický pád.

„Já nechala zadní kolo na copingu, potom jsem spadla a vyrazila si dech. Nemohla jsem se dlouho nadechnout, ale snažila jsem se zachovat klid a počkat, až přijdou zdravotníci. Ti mě pak odnesli k nim do stanu. Tam mě ošetřili, abych mohla jet další jízdu,“ líčila Miculyčová mrazivý zážitek ze čtvrteční kvalifikace své disciplíny freestyle BMX.

„Hodně jsem to obrečela, protože mi nedoporučovali další jízdu. Ale chtěla jsem jet! Měli necelých deset minut, aby mě dali do kupy, abych se mohla postavit a zajet na další jízdu,“ vysvětlovala.

„Bylo to hodně emotivní. Nebyl čas na delší kontrolu.“

Tahle disciplína, to je pořádná jízda. Závodníci mají svou arénu v parku o velikosti třicet krát třicet metrů, v němž jsou poskládané dřevěné překážky tak, aby bikerům umožňovaly létat vzduchem a projevit v něm svou osobnost. Hodnotí se kvalita triků, jejich provedení, plynulost jízdy, čistota dopadů či výška skoků. Na každou jízdu je minuta.

Miculyčová byla ve čtvrtek hodně otřesená. Než mohla v druhé jízdě kvalifikace bojovat o finále, musela se především postavit na start.

„Nejvíc bolelo stehno. To jsem dostala pořádnou ránu od řidítka. To bylo na tejpování, stáhli mi to, dali mi led, to bylo nejhorší. Byla jsem hodně rozbolavělá, musela jsem si dát nějaký prášek, aby bolest trochu utichla a mohla jsem jet dál,“ líčila Miculyčová.

Chtělo to pořádnou odvahu. Reprezentační trenér Erik Figar ale zpětně ujišťuje, že jeho závodnice nebyla v ohrožení.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.