25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže


Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/sportvniczblog.com/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Komise vsadila na zkušenost. Derby pro Zelinku, sparťanské veto už neplatí

2 min read

Pod vládou Radka Příhody si rozhodčí Miroslav Zelinka zapíská své první derby. Dosud nemohl, Sparta ho po dohodě s komisí rozhodčích v minulé sezoně vetovala. Tahle praxe už vymizela, a tak největší stálice mezi současnými sudími povede nedělní bitvu Slavia–Sparta (19.00).

Bude to v kariéře jednačtyřicetiletého arbitra popáté, co povede největší zápase české historie. Zatím se pod jeho píšťalkou více dařilo Slavii, kromě prvního duelu všechny tři následující vyhrála při celkovém skóre 8:2.

Řízení v těchto zápasech však nebylo důvodem, proč letenský tým uvalil na zkušeného rozhodčího embargo. Tím je utkání Pardubice – Sparta z dubna 2021. První penaltu odpískal Zelinka pro Spartu. Ta sice byla sporná, ovšem klubu pochopitelně nevadila. Vztekal se kvůli té ze 75. minuty, která vedla k vyrovnání na konečných 2:2. Vzpomínáte? Pardubický Čelůstka v šestnáctce napřáhl, minul míč a spadl. Zelinka ale překvapivě ukázal na penaltu za pouze údajný faul od Wiesnera.

Tady vyrostla letenská zloba, která na celou sezonu rozdělila Spartu a Zelinku.

Ani jedna strana k tomu moc neřekne, nebo vůbec nic.

„Sám nevím, jen mi bylo řečeno, že mě Sparta nechce,“ říká nyní sudí.

František Čupr, oslovený ředitel Sparty, na dotaz nereagoval.

Pro úplnost, z druhé strany platilo to samé k Ondřeji Berkovi, jehož zase na druhou polovinu sezony vetovala Slavia. Radek Příhoda tuto praxi v prvním roce svého působení v čele komise akceptoval, od této sezony od ní však ustoupil.

Proto mohl a tak trochu pak i musel ukázat na Zelinku, pokud tedy nechtěl znovu sahat pro výpomoc přes hranice. Jednoznačně volil kromě kvality také zkušenost. Radek Příhoda to potvrdil: „Je nejzkušenější,“ zdůvodnil svou volbu. Vzhledem k tomu, že jeho rozsáhlé změny vedly i k odchodu mnohých ostřílených rozhodčích – Franěk, Hrubeš, Pechanec –, ani moc jiných možností neměl.

Snad ještě Ondřeje Berku. Určitě ne, alespoň podle uvažování samotné komise, Pavla Orla, kterého vyřadil z mezinárodní listiny kvůli výkonnosti. A pak nakonec Jana Machálka, jemuž však nadřízení vyčítají jistou nerozhodnost a přílišné spoléhání na VAR.

Zelinka svou zkušeností však vyčnívá a neznamená to, že by s ní nutně šly přešlapy spojené s Berbrovou érou. Pro zajímavost, vždy se stranil známých plzeňských fotbalových plesů a důrazně se ještě za starých časů ozval, když byl jednou omylem zaměněn s jejich účastníkem Ondřejem Ginzelem, s nímž si je skutečně podobný.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.