25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Ten, který hraje srdcem. Eriksen završí znovuzrození, Dánsko myslí vysoko

2 min read

Nejlepší dánský fotbalista, následník Michaela Laudrupa, vytříbeného záložníka Barcelony a Realu, se v červnu 2021 sesul k zemi. Bez cizího zavinění, v obličeji nepřítomný výraz. Tělo vypnulo, srdce přestalo fungovat.

To vše během prvního utkání EURO, proti Finsku, doma v Kodani. Diváky, kteří si užívali svátek na stadionu Parken, ochromila hrůza. Spoluhráči udělali kolem Eriksena kroužek, aby televizní kamery nemohly zabírat, jak bojuje o život. „Modlili jsme se, aby přežil,“ popsal kapitán Simon Kjaer.

Právě on, urostlý stoper a velitel AC Milán, byl pánem situace. Po záložníkově kolapsu ve vteřině reagoval, zabránil zapadnutí jazyka a hned se pustil do masírování srdce. Na místo přispěchali zdravotníci a Eriksena, který balancoval na prahu smrti, úspěšně resuscitovali.

Do nemocnice zamířil ve stabilizovaném stavu. Brzy mával fanouškům z okna a emotivními vzkazy povzbuzoval Dány k cestě turnajem. Mužstvo, vedené Kjaerem a Schmeichelem, se obdivuhodně semklo a sahalo po finále.

Christianovi do srdce zavedli speciální kardioverter (známější jako defibrilátor). Když od lékařů po sérii vyšetření a několikaměsíčním klidu slyšel, že jeho tělo intenzivní zátěž zvládne, vrhl se do tréninku.

„Srdce mi testovali všemi možnými způsoby, ale nic dalšího se nestalo,“ líčil. „Není žádný důvod, proč bych se fotbalu nemohl věnovat. Budete mě mít za blázna, ale vrátím se do týmu a nebudu chybět na mistrovství světa v Kataru. Není to sen, je to můj cíl.“

Kvůli legislativě, která v Itálii nepovoluje hrát s přístrojem nazývaným ICD profesionálně, musel ukončit smlouvu v Interu. Připravoval se sám. Nejprve v rodném Odense, pak ve švýcarském Chiassu a s rezervou Ajaxu. Tehdy měl do Kataru opravdu, opravdu daleko. On však věřil.

V únoru po něm sáhl anglický Brentford, na jehož lavičce stojí Thomas Frank, uznávaný dánský kouč. U vedení, které o tom zprvu nechtělo ani slyšet, si Eriksenův příchod vyprosil. „Pomohl mi mezi elitu. Ověřil jsem si, že na to mám. Nikdy mu nepřestanu být vděčný,“ řekl Christian.

V březnu slavil comeback do národního týmu. „Čekal jsem jeho návrat až v létě,“ připustil Kasper Hjulmand, velebený reprezentační trenér. „Ale je v opravdu dobré fyzické kondici. Viděl jsem ho v Premier League a byl nejlepší na hřišti. Přemýšlí rychleji než většina ostatních.“

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.