25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Ostatní makají, Mbappé válí: lepší je jen Pelé. Dotáhne Francii ke zlatu?

2 min read

Ne, naběhané kilometry nejsou jeho doména. Nakonec ani práce. Francouzské nepolapitelné křídlo Kylian Mbappé je na hřišti od toho, aby dodal góly, nahrávky, potažmo trofeje. Na mistrovství světa v Kataru zatím válí, po dvou utkáních má bilanci 3 plus 1. Dánsko sestřelil v sobotu v podvečer dvěma trefami a po výhře 2:1 jsou obhájci titulu v play off.

Mbappé je teprve druhý hráč v historii, který před dovršením čtyřiadvaceti let zapsal na světových šampionátech sedm branek. Před čtyřmi lety v Rusku se trefil čtyřikrát, nyní je na čísle tři. Ještě dřív než on to zvládl – kdo jiný – Pelé. V Chile v roce 1962 mu bylo necelých dvaadvacet.

Mbappé je už nyní druhým nejlepším kanonýrem Francie na Mundialech. V sobotu překonal Thierry Henryho (6), až za ním jsou pětigóloví Michel Platini a Zinedine Zidane. Na trůnu sedí (zatím) nedostižný Just Fontaine, rekordman jednoho turnaje. Ve Švédsku v roce 1958 (tam začala Pelého kariéra) nastřádal třináct zásahů. To je neskutečné, ale na druhou stranu Mbappé má dost času, aby i jeho překonal.

Ano, Mbappé je vskutku nastavený především směrem do ofenzivy. Cílí na atak soupeřovy obrany, například proti Dánsku naběhal za první poločas necelé tři kilometry. Ale pozor, nejde o propadák, pohybuje se v jiných intenzitách, rychlostech, než například střední záložníci, kteří v této statistice tradičně dominují.

Jeho hra je podobná jako v Paris St. Germain, kde tvoří útočné trio s Neymarem a Lionelem Messim. „Hrají sedm, tři. Ti tři vůbec nebrání, jen Neymar se občas stáhne. Někdo hraje jedna, devět, někdo, dva, osm, sedm, tři už je hodně velký extrém. Musíte mít dozadu velkou kvalitu, aby to těch sedm hráčů ubránilo. Na druhou stranu vědí, že ti tři vepředu jsou individuálně vyspělí, fantasticky řeší situace v soupeřově území, hrají třeba na výsledek 4:3. Vědí, že dají víc gólů, než dostanou,“ popsal bývalý trenér Sparty Václav Kotal.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.