25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Boj o záchranu v nové aréně: ambice Pardubic vs. zkušený Zlín, Nita klíčem

2 min read

Soupeřící kluby zvolily odlišnou strategii, proto dva světy. Pardubice valí za záchranou s mladými chlapci v sestavě, navíc s trenérem zelenáčem. Zlín na to jde jinou cestou, vsadil na protřelost.

Symbolika je jasná, na lavičce Východočechů vládne bažant Radoslav Kováč, hosté přijedou pod vedením slavného Pavla Vrby.

„Bude to souboj zkušenosti proti ambicióznímu mládí. Jak na trenérské lavičce, tak na samotném hřišti,“ upozorní expert deníku Sport Stanislav Levý.

O koučích už řeč šla, pohled do sestav jeho slova potvrdí. V minulém kole měly Pardubice průměrný věk sestavy 26,8 roku, nasadily tři hráče nad třicet. Ti však výrazně číslo navyšují: Florin Nita má stejně jako Kamil Vacek v dokladech 35, kapitán Pavel Černý ještě o tři více. Zlín se vyšplhal na číslovku 29,9, v základní jedenáctce měl hned šest borců, kteří už oslavili třicítku.

Především jeden z veteránů by měl být klíčem k úspěchu. Gólman Nita naprosto nečekaně zvolil hostování v Pardubicích ve chvíli, kdy byl ve Spartě na druhé koleji. Dosud se zdá, že by mohl být zásadním hráčem. Za první tři utkání na něj šlo 21 střel, 18 jich zastavil. Z toho plynou čtyři body – remíza v Liberci, prohra se Slavií a výhra v Mladé Boleslavi.

Před jeho příchodem drželo mužstvo průměr 0,625 bodu na kolo, na jaře je na mnohem přívětivějším čísle 1,33. „Florin nám každý zápas dává šanci bodovat především díky svému klidu. Je velmi zkušený a zklidnil celou obranu,“ oceňuje Kováč. „Dodává relativně mladé obraně sebedůvěru,“ doplní Levý.

Ale pozor, rovněž Zlín po zimní pauze šlape. Díky Vrbově příchodu se stal rázem tuze atraktivním, navíc bodově nestrádá. Je na tom dokonce lépe než Pardubice. Dvě remízy plus poslední výhra nad Teplicemi vynesly bodový průměr na 1,66. Pokud by soubor udržel tuto úspěšnost dlouhodobě, se záchranou by rozhodně neměl problém.

„Je na nás tlak, ale je zdravý. Více jsme se semkli, působíme na hřišti jako parta. Šlapeme jeden za druhého. Snad tento trend zůstane,“ vysvětluje záložník Marek Hlinka.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.