25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Data hovoří jasně: rozhodující je výkon gólmanů. Kolář jako slabina Slavie

2 min read

Před touto sezonou se největší sázkovky shodly v jednom – výrazným favoritem na titul je Slavia s průměrným kurzem 1,77. Až o kus dál za ní je Sparta, s masivním odstupem následuje Plzeň.

„Sešívaní“ sice v obou uplynulých sezonách nezvládli klíčové momenty, ovšem na paměti je třeba mít, že rozhodně byli nejkonzistentnějším celkem v celé soutěži. Sice odchodem Davida Juráska a Petera Olayinky ztratili fungující levou stranu, trenér Trpišovský však měl přes léto čas vyladit rozestavení 3 – 4 – 3. „Tým je dál než před rokem,“ pochvaloval si generálku s třetiligovými Drážďany, byť herně nezdařilou.

Klíčovou postavou při bojích o titul jsou téměř vždy gólmani. Brankářské výkony jsou nestálé, ale často rozhodují, což se potvrdilo dvě sezony zpátky, kdy čaroval plzeňský Jindřich Staněk.

V minulém ročníku se zase předvedl po slabém podzimu Matěj Kovář a Spartě významně pomohl k prvenství. Zatímco slávistická jednička Ondřej Kolář chytil na jaře podle dat společnosti Wyscout o 5,96 gólu méně, než by lapil průměrný gólman, pokud by čelil stejně složitým střelám, Kovář pomohl Spartě chycením 2,93 branky navíc.

Proto je velkou otázkou, zda se Kolář vrátí z pohledu dat na svou historicky solidní úroveň. Ze strany Slavie půjde o zásadní věc. Zkušený gólman patřil v uplynulé sezoně mezi největší slabiny „sešívaných“, chyboval zejména při střelách z větší vzdálenosti. Data nekompromisně ukazují, že se jedná se o Kolářovu dlouhodobou slabinu.

Proč je Sparta u sázkových kanceláří až s odstupem za Slavií? Třeba právě kvůli situaci v brance, protože stoprocentní jistota, že se Kovář vrátí z Manchesteru zpátky na Letnou, dosud chybí. Letenští stále věří, čas se však krátí.

Nejen kvůli situaci v bráně je predikování šancí Sparty mnohem těžší. S průměrným kurzem 2,31 je druhým největším favoritem. V průběhu minulé sezony se Priskeho svěřenci postupně zlepšovali, dva jarní měsíce zcela dominovali. Systém dánského kouče 3 – 4 – 3 závisel do velké míry na výkonech levého křídla Haraslína.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.