25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Startuje nový projekt. „Cyklistické olympiády“ se zúčastní na 80 Čechů

2 min read

Něco takového tady ještě nebylo. Cyklistika přichází s mistrovstvím světa téměř všech svých disciplín na jednom místě. V Glasgow startuje šampionát, který mnozí nazývají cyklistickou olympiádou. Chybí na něm jen typicky zimní cyklokros. Česká výprava bude mít okolo 80 sportovců, mezi kterými jsou i medailové naděje. Hlavní dění odstartuje nedělní silniční závod mužské elity s Mathiasem Vackem jakožto největší českou hvězdou.

Je to velká výzva pro pořadatele, ale také pro některé cyklisty. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) přišla s novým projektem světového šampionátu většiny svých disciplín prakticky na jednom místě. Skotské Glasgow hostí první událost tohoto druhu, která odstartovala ve čtvrtek závody v dráhové cyklistice.

Pro některé světové hvězdy jde o mimořádnou možnost přivézt z jednoho šampionátu medaili hned z několika cyklistických odvětví. Například všeuměl Mathieu van der Poel o ni pojede v silničním závodu i v olympijském cross country a stejnou kombinaci si dá také Peter Sagan. Ital Filippo Ganna zase v časovce a na dráze.

Toto všecyklistické (s výjimkou cyklokrosu) mistrovství světa by se mělo podle původních informací konat vždy v předolympijském roce. I díky tomu je to zajímavější, protože v některých disciplínách už nyní bude možné zajistit si účast na Hrách v Paříži 2024. Půjde například o pro Česko zajímavý BMX Freestyle.

Právě tady budeme mít opravdu žhavé želízko v ohni v osobě Ivety Miculyčové, která v červnu na Evropských hrách v Polsku obhájila titul mistryně Evropy a na loňském MS skončila třetí.

„Jedu do Glasgow s tím, že se chci dostat do finále. Samozřejmě bych ráda obhájila třetí místo nebo se ještě zlepšila, ale vím, že to nebude vůbec snadné. Cíl je finále a potom se uvidí,“ prohlásila česká hvězda disciplíny BMX Freestyle Park.

Do akce jde už zítra, kdy se jedou kvalifikace, semifinále je na programu v neděli a finále pak v pondělí. V Polsku předvedla Miculyčová nový trik, kterým oslnila. Jak to bude nyní? „Spíš chci jet na jistotu s tím, že budu trochu víc riskovat až ve finále, ale tentokrát nejspíš neukážu nic nového,“ prozradila.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.