25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Poláci na dně, čekají na kolaps Čechů.

2 min read

Polsko bylo před začátkem kvalifikačního cyklu ME ve fotbale jednoznačných favoritem „české“ skupiny. Nakonec se ale zdá, že jeho naděje na přímý postup na Euro udusí Česko s Albánií. Poláci totiž neustáli domácí tlak, remizovali v neděli s Moldavskem 1:1 a bod je pro ně proklatě málo. Naopak české partě se ulevilo.

K dokonání polského fiaska ohledně přímého postupu na ME stačí v listopadu plichta s Českem a bude jasno. I kdyby Poláci tento mač vyhráli, Češi budou mít stále vše ve své režii v posledním střetnutí s Moldavskem. Pokud Poláci skončí ve skupině třetí, což se nyní jeví jako ta nejpravděpodobnější verze, čekala by je baráž skrze Ligu národů.

Sázka na protřelého Fernanda Santose nevyšla. Zkušený trenér, který dovedl Portugalce k titulu mistrů Evropy i triumfu v Lize národů, byl nejprve oslavován jako polský hrdina, když nastoupil, při vyhazovu jej tamní tisk označil za předražené zlato ze zastavárny.

Na jeho místo usedl mnohem skromnější domácí klenot. Probierz se vyšvihl nejprve k jednadvacítce po úspěších v polské Ekstraklase s Bialystokem či Cracovií. Možná ani on sám nečekal tak rychlý kariérní postup, když v září převzal polský A-tým. Ovšem v situaci, kterou mu nikdo nezáviděl.

Úvodní duel na Faerských ostrovech ještě Poláci i bez zraněného Roberta Lewandowského zvládli díky výhře 2:0, ale černá neděle s Moldavskem znamená velmi pravděpodobně barážové nervy. Navzdory 21 domácím projektilům a jasné celkové převaze se ve Varšavě urodil výsledek 1:1. Poláci tak v listopadu musejí doma Čechy zdolat a pak budou u televizorů držet všechny palce moldavským Jánošíkům v Česku, kteří ve skupině berou bohatým body. Nutno dodat, že při mizérii národního mužstva Jaroslava Šilhavého se nejedná o žádné sci-fi, ale je jasné, že situace je pro Poláky vážná, což po Moldávii ví i Probierz.

Před Polskem je ale dlouhá cesta, nezdar s Moldavskem u mnohých nepřebyly ani parlamentní volby. Média Probierze nepranýřují. Naopak se všichni zajímají, jak vlastně bude vypadat reprezentace bez Lewandowského. Třeba právě duel s Moldávií a neefektivní střelba napověděly. Polsko každopádně stojí před novou érou.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.