25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Polský kouč se toho nebojí. Hájí objev (21) z třetí ligy, má další nováčky

2 min read

Je mu 21 let a stal se symbolem revoluce nového kouče polské reprezentace Michala Probierze. Patryk Peda od juniorských let hrává v Itálii, jenže maximálně Serii B, v této sezoně dokonce jen třetí nejvyšší soutěž. Přesto se může stát, že zrovna on bude čelit českým útokům jako článek stoperské hradby. Probierz navíc hledá v dosud neprobádaných vodách další polské žraloky. Lewandowski, Zieliński či Szczesny? Zavedená jména v polské reprezentaci před zápasem s Českou republikou nechybí, ale nový kouč vsadí i na neokoukané tváře.

Když 20. září přebíral Michal Probierz polský národní tým ve zbědovaném stavu po portugalském kolegovi Fernandu Santosovi, jeho mise se rovnala boji s větrným mlýnem. On sám se přesunul od reprezentace do 21 let a tamní svaz si od něj slibuje postupné zapracovávání nových tváří a omlazování týmu, což okamžitě začal potvrzovat povoláním několika mládenců bez valných zkušeností s mezinárodní kopanou. Možná dokonce předčil očekávání. Probierz se totiž nebojí experimentů a důvěřuje i neprověřeným borcům.

Dosavadním výsledkem je upocená výhra nad Faerskými ostrovy a remíza s Moldavskem, kvůli které Polsko levituje nad propastí. „Kvalifikace není špatně rozehraná kvůli výsledku s Moldavskem, problém nastal mnohem dříve. Teď se musíme snažit budovat tým pro další roky. Je tu spousta hochů, kteří jsou budoucností polského fotbalu,“ reagoval Probierz po poslední plichtě a připomenul, že nemá čarovnou hůl. Zároveň však přidal nadějeplná slova.

Ta putovala jistě nejvíce k Patryku Pedovi. To je trenérův kůň. Poznali se s Probierzem před nedávnem v jednadvacítce. O stoperovi, který toho času hrává za italský SPAL, se už nějakou dobu ví, ale že by měl zrovna on hasit plameny v defenzivní linii seniorské reprezentace? Ještě v září nemyslitelná utopie.

Probierz mu ale uvěřil a Peda pod ním v A-týmu debutoval právě proti Faeřanům, další kompletní minutáž pak přidal s Moldavskem. „Je to obrovská čest. Doma jsou na mě hrdí, že hraju za reprezentaci. Mám radost, ale určitě neblouzním tíhou okamžiku. Vím, že je to teprve začátek,“ pronesl pokorně i sebevědomě v jednom balení Peda po úvodním reprezentačním srazu.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.