25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Tady vládl Pantani: Projeli jsme si část trasy Tour de France v Itálii

2 min read

Kopec, kterým v červnu prosviští Pogačar, Vingegaard a další za prvním žlutým dresem na Tour de France 2024. A tady jsem já, která si stoupání s názvem Barbotto na jednu stranu protrpím, na druhou ale i užiju.

Protože poznat na kole místa, kudy jely, nebo teprve pojedou hvězdy, je něco speciálního. Něco, co teď může nabídnout i italský region Emilia Romagna, který si pro život a trénink oblíbil legendární Marco Pantani. A objevit ho můžete i vy.

Lámu se do kopce, kde jakoby se mi už předem v jeho úpatí vysmívala cedule s následujícími informacemi: délka 4 600 m, průměrný sklon 7 %, maximální 18 %. Že vám to jako laikovi nebo někomu, kdo při vyjížďkách na kole nepoužívá komputer ukazující právě tyto údaje, moc neříká?

Přiblížím vám to asi takto. Sedm procent je něco, kde vaše nohy dostanou co proto. Jde ale o průměr, takže můžete doufat, že místy bude sklon o něco mírnější a zároveň se právem obávat, že jinde si budete muset pořádně hrábnout do zásobníku sil svých dolních končetin.

A 18 %? Tak tady už se budete muset zvednout ze sedla a svému kolu výrazně pomoct, aby vás tímto úsekem vyvezlo. Dobrá zpráva ale je, a toho taky hodně využívám, ostatně stejně jako profesionální cyklisté, že tento prudký sklon je většinou jen ve vnitřní straně zatáčky, zatímco vy to můžete vzít jejím vnějším okrajem. Tam to sice také není úplně příjemné, ale současně ne takový masakr pro nohy.

Vítejte na kopci s názvem Barbotto v regionu Emilia Romagna, který 29. června příštího roku budou zdolávat Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Remco Evenepoel a další. Předpokládám, že podstatně vyšším tempem než bylo to mé hlemýždí.

Pro závody nejde o neznámý kopec, už dvakrát přes něj přejíždělo Giro d´Italia, a jak je vidět z údajů, pořadatelé z roku 2010 a 2020 se nebyli úplně schopní shodnout na jeho náročnosti. Před třemi lety šlo o třetí kategorii (tedy druhou nejlehčí), před třinácti zase o druhou, kterou uvádí také cyklistům známá aplikace veloviewer. Ta dokonce mluví o průměru 8,1 %.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.