25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Galatasaray už není klub veteránů. Na Spartu čekají esa a progresivní kouč

2 min read

Jdou na Turka! Sparťanská obec netrpělivě čekala na pondělní los jarního předkola play off Evropské ligy v Nyonu. Tím, že Letenští obsadili v základní skupině druhé místo, bylo jasné, že narazí na soupeře dříve než Slavia, kterou čeká rovnou osmifinále. Mezi prestižními značkami nakonec z Champions League přímo do boje se Spartou padlo turecké Galatasaray. Dojde tak na souboj dvou posledních mistrů svých zemí s progresivními trenéry.

V osudí čekaly kupříkladu takové adresy jako Benfica s Davidem Juráskem, Feyenoord s Dávidem Hanckem a Ondřejem Lingrem či AC Milán. Padlo to na Galatasaray. Turecký mistr se tak zkraje jara stoprocentně objeví v Praze, a že je na co se těšit, jak zmínil bývalý reprezentant a hráč Galatasaraye Tomáš Ujfaluši. „Začali budovat tým, aby byli dobří v Lize mistrů, což se jim začíná postupně dařit. Dřív nakupovali hráče na sklonku kariéry, kteří v klubu vydrží poslední dva roky. Tentokrát sázejí na mladší hráče a reprezentanty,“ má jasno někdejší obránce.

Soupiska na papíře pod hlavičkou Galatasaraye budí respekt. Jména jako Fernando Muslera, Angeliňo, Dávinso Sánchez, Lucas Torreira, Hakim Zijáš, Wilfried Zaha či Mauro Icardi? To bude konfrontace, na kterou Sparta čekala. Klub z istanbulské čtvrti Galata chtěl uspět v Lize mistrů a postoupit do jarní fáze, což se ale nepovedlo. Ve skupině A jasně kraloval Bayern Mnichov a zajímavostí je, že postup ze druhé příčky slavila Kodaň, která doma v posledním kole udolala právě Galatasaray v přímém souboji o postup. Chtělo by se říct, že favorit duelu padl a ukázala se tak naplno síla dánského šampiona, na němž Priskeho parta ztroskotala už v předkolech. Zároveň však Turci překonali Manchester United a zanechali v Lize mistrů sympatický dojem.

Tým padesátiletého kouče Okana Buruka totiž sází na filozofii, že zásadní je dát o gól více než soupeř. Taky na to dojeli v Lize mistrů, kde hráli směrem do defenzivy místy naivně. To by mohl být směr, kterým se Sparta má vydat. Pozor ale na ofenzivní činnost, ve které je Burukův tým na výši, což potvrzuje i Ujfaluši. „Galatasaray jsou silní v útoku. Icardi je střelec a snajpr, který se v zápase dostane do dvou šancí a je schopný obě proměnit.“ A nejen to, Icardi po patnácti kolech vede tabulku střelců turecké ligy se 12 zásahy společně se starým známým Edinem Džekem.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.