25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Poslední soupeř pro EURO, Česko se utká s Gruzií. Slaví i Ukrajina a Polsko

2 min read

Domácí Gruzie hostila Řecko. A bylo jasné, že vítěz klání se na evropském šampionátu poměří v základní skupině F i s českým výběrem. Dietní mejdan se protáhl až do penalt za stavu 0:0, kde byli šťastnější domácí i díky brankáři Giorgimu Mamardašvilimu. Gruzie si poprvé v historii zahraje na závěrečném turnaji. 

Počtvrté za sebou slaví postup Ukrajina, která porazila 2:1 Island. Čtyřiadvacítku účastníků letního turnaje v Německu zkompletovalo Polsko, které uspělo 5:4 po penaltovém rozstřelu ve Walesu. V základní hrací době ani v prodloužení gól nepadl.

Gruzie snad nikdy v dějinách nebyla tak blízko postupu na velký šampionát, který by dokazoval, že jde tamní fotbal pod dohledem hvězdy Neapole Chviči Kvaraccheliji kupředu. Proti byla řecká vozba, jež má zkušeností s ME mnohem bohatší. I po dvaceti letech jsou živé vzpomínky na smolné semifinále, kdy na EURO 2004 Řekové porazili v prodloužení nadupaný český výběr Karla Brücknera gólem Traianose Dellase. Jenže mírný favorit barážového zápasu chyběl na ME od roku 2012 a svou chmurnou sérii prodlouží.

Kdyby se základní hrací doba v zaplněné Boris Paichadze Dinamo Areně přeskočila, nic by se nestalo. Dohromady oba celky vyprodukovaly jedinou přímou střelu na bránu. Největší vzruch tak přinesla rozmíška po hvizdu oznamující odchod do kabin o půli. Oba týmy si vyměnily řadu názorů i se svými členy u laviček. Polský sudí Szymon Marciniak tasil hned dvě červené karty. Jednu pro člena realizačního týmu Řecka, druhou schytal překvapený náhradní brankář Gruzie Giorgi Loria. Přitom nikterak aktivně v konfliktu nefiguroval. Řekové se po výprasku, který uštědřili Kazachstánu (5:0), zkrátka vrátili k antifotbalu. A Kvaracchelija na druhé straně? Narážel na betonárku obránců soupeře.

Své si užil i řecký gólman Odysseas Vlachodimos. Musel totiž čelit světelným laserům neukázněných domácích fanoušků, kteří mu mířili přímo do obličeje při standardních situacích.

Zajímavé je, že konec základní hrací doby, která skončila bez branek, působil jako rozbuška. Jakoby si sokové řekli, že vrata do defenzivy pootevřou.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.