25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Vzkaz Guardioly po vyřazení od Realu českým kolegům: Štěstí neexistuje

2 min read

Souboj Manchesteru City s Realem Madrid nabídl ukázku nejvyšší kvality moderního fotbalu a spoustu inspirativních podnětů. I pro český fotbal. Zastavme se krátce u dvou z nich.

První se týká umění vyhodnotit si správným způsobem zápas. Abyste mohli mít příště hru ještě lepší. Protože, jak říká top trenér Ralph Rangnick, hru naplánovat můžete, výsledek ne.

Byť Citizens přišli o postup do semifinále Ligy mistrů v penaltové loterii, kouč Pep Guardiola ani slůvkem nezmínil nedostatek štěstí. Po nervy drásajícím dramatu konstatoval: „Johan Cruyff řekl: Štěstí neexistuje, já s ním souhlasím. Taková porážka bolí. Cítíme se špatně, ale udělali jsme všechno a nelituju ničeho, co jsme udělali. Hráli jsme výjimečně ve všech odděleních, ale bohužel jsme nevyhráli.“

Pak rozvedl, proč se radovala Ancelottiho parta: „Soupeř bránil hlouběji než v minulých sezonách a my jsme si vytvořili šance. Ale fotbal je o střílení gólů a v tom byl Real lepší než my. Musím pogratulovat mým hráčům za způsob, jak hráli, ale je to o výsledcích a oni budou hrát semifinále, my ne.“

Guardiolův tým na trávníku před pokutovými kopy jasně dominoval. Držení míče 67% , 32 střel oproti 8 v podání Realu a poměr střel na bránu 10:3. Ale protože katalánský trenér ví, že štěstí neexistuje, dopodrobna si zanalyzuje, proč taková převaha nevyústila v normální hrací době, respektive v prodloužení v postupový gól a proč opakovaně jeho hráči selhali v disciplíně penaltový rozstřel.

Když se Cruyffovým pravidlem – zapomeňte na štěstí a další alibi – podíváme na hodnocení trenérů na české elitní fotbalové scéně, najdeme rozdíl.

Někdy se dozvíme, že hřiště bylo tak suché, že bylo na něm nemožné hrát fotbal. Ba co víc, hráči si vyslouží politování, že na něčem podobném vůbec museli hrát.

Jindy zase zápas zazdí rozhodčí, protože si dovolí vytáhnout červenou kartou kvůli neohrabanému skluzu, který se na mezinárodní úrovni netoleruje.

A potom se divíme, že český mistr dostane v dvojzápase s předním anglickým týmem 11 gólů.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.