25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Kovář před finále EL: Chce další titul a dotáhnout sezonu bez porážky

2 min read

Až na jedinou výjimku kouč Leverkusenu Xabi Alonso ctí nepsanou dohodu: zkušený Fin Lukáš Hrádecký má pod patronátem bundesligu, pohárové bitvy jdou za Matějem Kovářem. Tento týden je pro českého brankáře stěžejní – může si vyčapat dvě trofeje; tu první už dnes večer ve finále Evropské ligy proti Bergamu. Zároveň bude chtít ukázat šéfovi reprezentační lavičky Ivanu Haškovi, že je připraven na velká klání.

Až dnes ve 21 hodin foukne v Dublinu poprvé do píšťalky rumunský sudí István Kovács, jeho skorojmenovec Matěj Kovář bude s největší pravděpodobností hájit ve finále Evropské ligy tři tyče Leverkusenu. Klubu, který v této sezoně napříč soutěžemi nepoznal hořkost porážky celkem v 51 zápasech. Může být jediným českým zástupcem v základní sestavě: Adam Hložek skoro jistě začne na lavičce, Patrik Schick má velkou konkurenci ve Victoru Bonifaceovi.

Je hezké, že se mohl bývalý brankář Manchesteru United a Sparty polaskat s trofejí pro krále bundesligy. Sám ale dobře ví, že k tomuto úspěchu přispěl hlavně jako podpora ze střídačky. Odchytal jediný mač, ve kterém znamenal bezbrankovou remízu s Mönchengladbachem. Jinak střežil bránu prověřený Hrádecký. V pohárech je to jiná.

Kovář má za sebou v Evropské lize moře dobré práce. Nastoupil do jedenácti střetnutí, jen ve skupině proti Molde už při jistém postupu dostal přednost věčně rezervní gólman Niklas Lomb.

Pokud Alonso na poslední chvíli neuhne, a že k tomu nemá důvod, čeká Kováře největší zápas dosavadní kariéry. „Sháněl jsem pár lístků. Budou tam bratr s kamarády, taky přítelkyně. Jsem vděčný za její velkou podporu. Dokonce jsem sehnal dva lístky i pro lidi, u kterých jsem v minulosti bydlel v Manchesteru,“ svěřil se český brankář.

O víkendu pak Bayer čeká ještě závěr sezony v podobě berlínského finále DFB Pokalu proti druholigovému Kaiserslauternu s Filipem Kaločem. „Všichni chceme sezonu ještě vylepšit. Každý z nás má v hlavě, že chceme dotáhnout ročník bez porážky. Nikdo v historii to dosud nedokázal, což je motivace sama o sobě,“ má jasno rodák z Uherského Hradiště.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.