25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Facka ve finále i odplata. Italové v „derby“ proti vzoru, Španělé mění styl

2 min read

Mají pestrou společnou minulost. Španělsko i Itálie, dva jihoevropské státy posedlé fotbalem, si za poslední dekádu vzájemně na EURO pár facek uštědřily. Hlavou proběhne drtivá výhra Španělů 4:0 ve finále 2012, italská odplata o čtyři roky později či dramatický penaltový rozstřel před třemi lety. A první pořádný šlágr letošního šampionátu předvedou opět právě tito dva giganti. „Abyste byli úspěšní, musíte si vzít příklad ze Španělů,“ chválil soupeře italský kouč Luciano Spalletti.

Když před třemi roky v semifinále Italové odklidili z cesty při cestě za trofejí evropských šampionů Španěly, už tehdy nadchli novým stylem. EURO 2020 ovládla italská záloha a její diktát přihrávek. A o tiki-taka se mluví i ve spojení s novým koučem Lucianem Spallettim. Úvodní utkání s Albánií (2:1) bylo ukázkou dominance, když si hráči v modrém vyměnili rekordních 809 pasů.

Ve Španělsku se ale „Azzuri“ zhlédli nejen co se tiki-taka týče, ale i v konzistenci. „Fotbalové Španělsko se stalo tím, čím je, protože hrají stejným stylem. Udržují si stejnou filozofii. Některé země jsou definované určitým stylem fotbalu, se kterým jsou úspěšné. A abyste byli úspěšní, musíte si vzít příklad ze Španělska,“ prohlásil před šlágrem Spalletti.

Celkově panuje mezi oběma tábory velký respekt. „Nikdo nechtěl dostat do skupiny Itálii. Skvělý tým, kterému se na velkých turnajích daří,“ řekl už dříve trenér Luis de la Fuente. Zajímavé je, že právě pod ním začíná Španělsko styl tiki-taka možná lehce opouštět.

Jakoby si s Italy měnili v herním stylu role. „La Roja“ má snad poprvé za poslední dekádu v kádru čistokrevná dynamická křídla (Lamineho Yamala a Nica Williamse) a například v úvodním utkání skupiny proti Chorvatsku (3:0) měl tým jen 47 % držení míče. To by nebylo nijak šokující číslo, pokud by se neukázalo, že jde o naprostou anomálii. Skončila totiž šňůra 136 zápasů, ve kterých Španělé drželi míč více než soupeř.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.