25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Hrdina Turků vzbudil opovržení oslavou. Jsem na to pyšný, brání se

2 min read

Byl to jeho zápas. Od prvního do posledního hvizdu. A je i dlouho po něm. Merih Demiral dvěma góly zařídil Turecku výhru 2:1 nad Rakouskem a postup do čtvrtfinále EURO 2024. Větší ohlas má však jeho oslava druhé trefy. Předvedl při ní totiž gesto neonacistického tureckého hnutí. „Jsem velice hrdý na to, že jsem Turek. Proto jsem ho udělal a jsem za to na sebe pyšný,“ vysvětloval své počínání, za které se na něj snáší obří kritika.

Ne ne, tohle nebyl „paroháč“ ve stylu Tomáše Rosického nebo fanoušků rockové a metalové hudby. Prsty stopera Meriha Demirala vykouzlily zcela jednoznačně pozdrav tureckých Šedých vlků. Ti věří v nadřazenost turecké rasy a od svého vzniku koncem 60. let minulého století mají na svědomí řadu rasisticky motivovaných útoků. Především proti Kurdům, Arménům a Řekům.

„Doufám, že budu mít více příležitostí takto slavit. Není za tím žádný skrytý význam. Jen chci ukázat, jak moc rád jsem za to, kým jsem,“ bránil se Demiral, jemuž nyní hrozí trest od UEFA, která dlouhodobě trestá politická gesta.

Nedávno asociace potrestala zákazem startu ve dvou utkáních albánského útočníka Mirlinda Dakua, jenž megafonem rozjel s fanoušky chorál, v němž se vyzývá k zabití Srbů a Makedonců.

„On otevřeně ukázal dobře známé gesto fašistických Šedých vlků. Tyto polovojenské jednotky jsou odpovědné za tisíce mrtvých a dnes de facto sedí v turecké vládě. Je to urážka všech obětí. Kdy UEFA zareaguje?“ čeká reakci německá novinářka Düzen Tekkal, které skupina již několik let vyhrožuje smrtí.

Šedí vlci jsou jednou z největších extrémistických skupin v Německu. V Rakousku bylo gesto v únoru 2019 postaveno mimo zákon, o rok později se přidala i Francie, která zakázala dokonce celé hnutí. Evropský parlament před třemi lety vyzval členy EU, aby organizaci zařadili na teroristický seznam.

V Turecku jde o mládežnické, polovojenské křídlo Strany nacionalistického hnutí, které nyní podporuje vládu. V březnu předváděla skupina tureckých nacionalistů totožné gesto jako Demiral při útoku na řadu kurdských rodin, které slavily kurdský nový rok. V Belgii bylo při této akci zraněno alespoň šest lidí.  

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.