25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Rekordní Cavendish! Slaví 35. etapový triumf na Tour, překonal legendu

2 min read

Britský cyklista Mark Cavendish vybojoval na Tour de France rekordní 35. etapové vítězství. Triumfem v závěrečném spurtu dnešní 5. etapy překonal Eddyho Merckxe, s nímž se poslední tři roky o primát na „Staré dámě“ dělil. Žlutý dres lídra si pohlídal Slovinec Tadej Pogačar.

Devětatřicetiletý Cavendish v závěru 177,4 km dlouhé etapy porazil v hromadném spurtu o 13 let mladšího Jaspera Philipsena a stal se druhým nejstarším vítězem etapy na Tour v historii. Starší byl jen Pino Cerami, který v roce 1963 uspěl v 41 letech. Třetí dnes skončil Alexander Kristoff.

Jezdce stáje Astana v cíli s gratulacemi objímali soupeři. shrnul veterán z ostrova Man první pocity.Cavendish vyrovnal rekord belgické legendy z let 1969-1975 v roce 2021 a od té doby na jeho překonání marně útočil. Naposledy byl blízko vloni, kdy s Philipsenem těsně prohrál v sedmé etapě. Den poté ale musel po pádu se zlomenou klíční kostí odstoupit a s vyhlídkou na další pokus se rozhodl odložit konec kariéry.

V pondělním prvním sprinterském dojezdu se přitom vůbec neprosadil. „Musíte vědět, jak se s tím vyrovnat. Já zažil špatné dny na Tour už dřív. Nesmíte si hýčkat ego a snažit se jen držet v pelotonu, musíte ze sebe vydávat maximum, dokud nedostanete další příležitost,“ řekl a děkoval šéfovi stáje Alexandru Vinokurovovi, že mu věřil a prodloužil s ním smlouvu o další rok. „Letos už to byl hazard, ale vsadili na mě,“ dodal.

Dvojnásobný šampion Pogačar dokončil etapu, v níž peloton čekaly jen dvě vrchařské prémie čtvrté kategorie, v hlavním balíku. V průběžném pořadí dál vede o 45 sekund před Remcem Evenepoelem. Belgičanův stájový kolega a pomocník do hor Jan Hirt dojel do cíle se zhruba minutovým odstupem na 160. příčce.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.