25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Mrazivý příběh soupeře Plzně: trenér ve válce, kamarádství se Zelenským

2 min read

Večer v košické aréně půjde o fotbalovou bitvu. Pravděpodobně plnou soubojů, ve stoprocentním nasazení a agresivitě. Kryvbas, ukrajinský soupeř Plzně, je ale mužstvo zocelené mnohem závažnějšími událostmi. Válka se dotkla i sportovního světa – například současný trenér Jurij Vernydub strávil pět měsíců na frontě. „Jsem Kryvbasu vděčný, že mi vrátil zaměstnání, které mám rád,“ řekl 58letý kouč den před výkopem prvního zápasu 3. předkola Evropské ligy.

Jurij Vernydub je tvrdý chlapík zocelený životními událostmi. Za sebou má pestrou hráčskou i trenérskou kariéru. V letech 2020 – 2022 trénoval moldavský Šeriff Tiraspol, ambiciózní a movitý klub z ruskojazyčné části země.

V září 2021 zažil na lavičce Tiraspolu jeden z kariérních vrcholů, když v Lize mistrů se svým týmem šokoval Real Madrid, proti favoritovi zvítězil ve Španělsku 2:1. O pár měsíců později, v únoru 2022, řešil úplně jiné problémy. Po ruském napadení Ukrajiny, jeho domovské země, okamžitě ukončil lukrativní angažmá a hlásil se v armádě.

„Ukončil angažmá v Moldávii a šel do války, to my můžeme těžko chápat. Pro mě je to hrdina Ukrajiny, úžasný člověk. Ukrajinští sportovci hrají za svůj národ, to víme. Vidíme olympiádu, jiné sportovní akce. Motiv bojovat za svou zemi je u nich obrovský,“ vyjádřil se plzeňský trenér Miroslav Koubek. 

Vernydub strávil těžké chvíle na frontě, v létě 2022 se vrátil k trénování. Přijal nabídku z Kryvbasu, se kterým se dnes představí v Košicích v prvním zápase 3. předkola Evropské ligy proti Plzni. „Byl jsem pět měsíců na válce. Jsem vděčný Kryvbasu, že mi pomohl vrátit se ke svému zaměstnání, které mám rád. Těší mě, že se Kryvbas dostal do kvalifikace evropských pohárů. Udělali jsme velký pokrok, jsem vděčný celému týmu, čeho jsme dosáhli. Soupeř je silný, Plzeň v minulé sezoně došla až do čtvrtfinále Konferenční ligy,“ odpověděl Vernydub během středeční tiskové konference na dotaz Sportu.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.