25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Hradba Slavia: nuly a lepší čísla. Zlom přišel v zimě, není problém přepnout

2 min read

Na začátku sezony to směrem dopředu a v kombinacích Slavii často nepříjemně drhne. Pražané se ale opírají o jednu jistotu. Současný ansábl Jindřicha Trpišovského drží pevnou disciplínu v zadních liniích. Minimálně chybuje, v pěti zápasech inkasoval jediný gól – smolný vlastňák na konto belgického Royale Union Saint-Gilloise. Dnešní odveta 3. předkola Ligy mistrů v Bruselu, v níž český tým hájí náskok 3:1 z Prahy, je prubířským kamenem defenzivy, na níž mužstvo v rozjetém ročníku spoléhá.

Slavia přivedla do obrany za více než sto milionů Davida Zimu, do brány získala výměnou z Plzně Jindřicha Staňka. Mužstvo se postupně konsoliduje a vzadu drží pevnou hráz. Dát gól současné Slavii? Téměř nemožné.

„V zimě nastal zlom,“ upozornil trenér Jindřich Trpišovský. „Když se o defenzivu můžeme opřít, v těžkých zápasech je to vždycky klíčový moment. Nechci to zakřiknout, ale jde o dlouhodobější projev, trend týmu. Poslední gól ze hry od soupeře jsme dostali na konci dubna v Hradci, v přípravě nám defenziva fungovala také velmi dobře,“ konstatoval včera v podvečer v útrobách bruselského stadionu.

Zatímco směrem dopředu se Slavia při ligovém úvodu na Slovácku (0:0) silně trápila, vzadu funguje na jedničku. Nic se nezměnilo ani po zranění Jindřicha Staňka, plánované brankářské jedničky. Na startu sezony ho báječně nahradil Antonín Kinský. Na mladého navrátilce z Pardubic navíc téměř nejdou přímé pokusy. V průměru jde o pouze 1,1 střely na bránu, v minulé sezoně bylo číslo mnohem vyšší – 2,4.

Když se v obraně najde skulinka, Kinský včas zasáhne, výborné zákroky měl například při těžkém duelu v Liberci (1:0). V pěti zápasech vychytal čtyři čistá konta, nestačil jen na smolný vlastňák Alexandra Bužka v prvním utkání proti belgickému soupeři, kterým Union snížil na 1:3.

„Za nuly jsem hrozně rád, je to můj úkol na hřišti. Když pak vidíme na videu, jak všichni brání a valí dozadu, je radost to sledovat,“ přemítal po skalpu Olomouce (2:0) obránce Tomáš Holeš, jeden z kapitánů a lídrů týmu. „Je to hlavně o zodpovědnosti, pracovitosti celého týmu,“ přidal se David Zima, pravděpodobný člen obranné linie pro dnešní souboj.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.