25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Hvězdy bez smluv: jak je to v cyklistice a kam může zamířit Froome či talent

2 min read

Nedávno se předvedl v parádním světle na Tour de France, kde útočil na stupně vítězů. I proto překvapí, že velmi talentovaný Carlos Rodríguez ještě nemá smlouvu na příští rok. Zůstane v Ineosu, nebo přestoupí? A takových tajenek je ve vrcholné cyklistice víc, třeba i v případě Chrise Frooma. Od 1. srpna mohou týmy oznamovat nové posily. Snad brzy se tak dozvíme i nová působiště řady úspěšných sprinterů.

Pro ty, kdo jsou zvyklí na fotbalové přestupy, kde za „vypiplání“ hráče klub pak při jeho přestupu dostane slušnou sumu, bývá překvapením, že v cyklistice to chodí úplně jinak. Například když Chris Froome odešel z Afriky do Itálie, kde se uchytil v druhodivizním celku, nedostal za něj jeho původní africký klub ani euro.

A stejně tomu bylo, když si pozdějšího čtyřnásobného vítěze Tour de France za dva roky poté ulovila stáj Sky. I tehdy se cyklistův agent dohodl s novým celkem pouze na jeho platu, Italové opět vyšli na prázdno. Takto to zkrátka v cyklistce chodí.

I proto si třeba UAE Team Emirates už v roce 2018, kdy se poprvé domlouvali s agentem Tadeje Pogačara, pojistili tento klenot dlouholetým kontraktem, který po jeho vítězství na Tour de France ještě prodloužili. Slovinec tak má své jisté až do konce roku 2027.

Takovéto dlouholeté kontrakty nejsou až tak obvyklé a stáje si jimi pojišťují jen ty ryzí talenty, od kterých si hodně slibují a nechtějí o ně po dvou letech přijít. To je totiž obvyklá doba cyklistické smlouvy. A v případě starších závodníků, většinou od 35 let, je to jen jeden rok.

Je tak s podivem, že Ineos Grenadiers, stále nejbohatší celek kategorie World Tour, si podobně už dřív nepojistili Carlose Rodrígueze. Dvaadvacetiletý Španěl má dohodu u Britů jen do konce tohoto roku.

A zatímco nové kontrakty se mohou oznamovat vždy až od 1. srpna, jejich prodloužení mohou stáje zveřejnit už mnohem dříve. Nedávno tak třeba Soudal-Quick Step vyslal do světa, že se na další dva roky dohodl s českým časovkářem Josefem Černým.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.