25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Dárky se v Jumbu nedávají. Rogličova rada pro Kusse: Bojuj a udržíš dres

2 min read

Je to etapa, která je vždy fanoušky hodně vyhlížená a cyklisty zase dost obávaná. Stačí, když vyslovíte Angliru a každý ví: bude to zatraceně bolet. Primož Roglič jako vítěz etapy.

Sepp Kuss jakožto majitel červeného dresu, i když už mu s jen osmisekundovou ztrátou dýchá na záda kolega Jonas Vingegaard. Tým Jumbo-Visma totiž i v této obávané etapě dominoval.

Na tento kopec španělské Vuelty se může těšit jen opravdový masochista. „Mám to štěstí, že jsem Angliru nikdy nejel,“svěřil se deníku Sport někdejší vynikající český vrchař Roman Kreuziger.

„To je očistec. Podobný kopec jsem nikdy v životě nejel, je to hodně tvrdé,“ prozradil zase před pár lety Zdeněk Štybar, který takové štěstí jako jeho kamarád neměl. V roce 2013, kdy musel český klasikář z Vuelty odstoupit, se mu ještě vyhnul, ale o sedm let později už ne. „Dal jsem tam nejlehčí převod, co jsem měl, a snažil jsem se to vyjet ve svém tempu až nahoru, nikam jsem nechvátal,“ popsal Štybar.

To cyklisté bojující o vítězství či co nejlepší umístění na letošní španělské Vueltě museli zvolit úplně jiný přístup. Bitvu v 17. etapě odstartoval Remco Evenepoel tím, že se pustil do úniku. Jemu šlo však především o body do vrchařské soutěže na prvních dvou stoupáních ještě před samotným peklem v závěru. A tak těm, kteří naopak chtěli pod Angliru dojet co nejčerstvější, stačilo jen kontrolovat jeho odstup, jenž se nevyšplhal nad tři minuty.

V samotném závěrečném kopci, jehož délka je 12,4 kilometru s brutálním průměrným sklonem 9,8 %, ovšem i nelidskými úseky přes 20 %, už Belgičan zvolnil. Bylo mu jasné, že vyhrát v tento den bude nesmírně těžké. „Rozhodl jsem se raději pošetřit síly na čtvrtek, kdy budu chtít zase získat maximum bodů, co bude možné,“ prozradil na webu svého týmu Soudal-Quick Step.

Na vítězství měl zcela zjevně políčeno celek Bahrain-Victorious, který nastolil tempo ještě před nájezdem na Angliru a držel ho dlouhou dobu i v něm. Tempo tak vysoké, že ze skupiny těch nejsilnějších postupně odpadali Joao Almeida, Juan Ayuso, Enric Mas, Aleksandr Vlasov a další.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.