25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Výlet Slavie do Absurdistánu: zpět v SSSR, Šeriff vlastní exdůstojník KGB

2 min read

Osudí rozhodlo. V základní skupině EL se Slavia utká mj. se Šeriffem Tiraspol. Soupeřem, který ji v roce 2009 bolestivě vyřadil ze snu o Lize mistrů již v předkole. Teď může přijít alespoň částečná odplata. Šeriff je ale prazvláštní klub, který sice hraje moldavskou ligu, ale prorusky smýšlející region Podněstří se k Moldavsku nehlásí, kvůli čemuž žije tamní velkoklub v poněkud absurdním světě vlastních pravidel.

FC Šeriff Tiraspol vznikl až v roce 1997 a je v podstatě nejznámější značkou Podněstří v celé Evropě. Když ale přijedete do Tiraspolu, zjistíte, že názvem Šeriff se tam ohání místní likérka, síť čerpacích stanic a dokonce i místní televize. A kdybyste si chtěli zajít koupit suroviny na věhlasný podněsterský řízek, kterému tam ale také říkají kyjevský, zajdete pravděpodobně do obchodu s názvem Šeriff, aby se to nepletlo.

Často se také hovoří o Tiraspolu jako o skanzenu komunismu a něco na tom bude, jinak byste ve městě nenašli restauraci s názvem Zpět v SSSR, symboly srpu a kladiva na vlajce i znaku Podněsterské republiky či portréty a sochy Lenina s Marxem.

Podněstří se ve svých úzkých kruzích ohání co největší suverenitou, kterou mimochodem uznávají jen Náhorní Karabach, Abcházie a Jižní Osetie – tedy územní celky, které také jako suverénní nejsou mezinárodně uznávány. Proto na území podél řeky Dněstru žijí lidé s moldavským či ruským pasem, aby vůbec měli možnost někam vycestovat, i když to kvůli nízkým platům není snadné.

Tady je další aspekt toho, proč Tiraspol vypadá jako hlavní město absurdistánu. Na jeho okraji totiž vyrostl komplex FC Šeriff, kde kromě Stadionu Šeriff pro čtrnáct tisíc lidí, naleznete také mnoho tréninkových hřišť, sportovní halu a další ukázky přepychového zázemí, za které by se nemusely stydět ani kluby na západ od Dněstru. Jenže zatímco tamní fotbalisté jsou zavřeni téměř doslova ve zlaté kleci, před branami Gušanova království můžete klidně potkat vlečku taženou koňmi. Třeba plat lékaře v Tiraspolu se vyšplhá v přepočtu jen těsně nad pět tisíc korun.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.