25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Barcelona má nový stoperský klenot (17). Hrál proti Plzni, Xavi ho chválí

2 min read

Ten výsledek je dobře znám. Barcelona v domácí odvetě proti Neapoli v osmifinále Ligy mistrů potvrdila roli favorita. Katalánci vyhráli 3:1 a po italské remíze 1:1 postupují dál. Xavi se toho znovu nebál a na stoperský post postavil sedmnáctiletého kluka, který svým debutem přepsal milníky vyřazovací fáze Champions League. Seznamte se s nástupcem Puyola či Piquého, tohle je Pau Cubarsí.

Než se ale podíváme přímo na zoubek Cubarsímu, musíme pootevřít vrata barcelonské továrny na mladé fotbalové hvězdičky. Vypadá to trochu jako bezedný pytel, do kterého kdykoliv může kouč barcelonského A-týmu sáhnout a vytáhne mládence, jenž se mezi hvězdami neztratí. Kdyby byla proslulá akademie La Masia člověkem, ve svém oboru už nemusí nikomu nic dokazovat, protože vychovala přebytek světových hráčů. Procesem zdokonalování prošli v La Masii kupříkladu současný kouč A-týmu Xavi, Lionel Messi, Jordi Alba, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Pep Guardiola, Thiago Alcantara, Gavi, Gerard Piqué a řada dalších.

Platí snad za nejlepší mládežnickou akademii na světě. V roce 2010 si připsala unikátní triumf, který se bude v budoucnu asi jen složitě překonávat. La Masia totiž pro velký fotbal vychovala všechny tři finalisty v boji o Zlatý míč. Za Messim se tenkrát seřadili jeho kumpáni ze slavné éry Barcy Xavi a Iniesta. La Masia se zkrátka stala synonymem pro zářnou budoucí kariéru. Kdo se v ní prosadí, má velkou šanci vydělávat v budoucnu fotbalem velké peníze, na což pochopitelně kluci ze širšího okolí slyší. Respekt, úsilí, ambice, týmová práce a skromnost jsou přitom základní hodnoty, které jsou dětem v La Masii od začátku vštěpovány do hlavy.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.