25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Svaz ho prý zařízl, olympijský šampion nebude obhajovat zlato v Paříži: Neférová kritéria!

2 min read

Pořádnou křivdu cítí cyklista Richard Carapaz. Úřadující olympijský šampion ze silničního závodu z Tokia totiž nedostane možnost obhajovat zlato v Paříži. Jedinou volnou místenku pro Ekvádor pod pěti kruhy si totiž místo něj vybojoval reprezentační kolega Jhonatan Narváez. Třicetiletý Carapaz však poukázal na národním svazem podivně vytvořená kvalifikační kritéria. „Není to fér. Je to zklamání pro mě a celou zemi. Aspoň pro lidi, kteří rozumí cyklistice,“ postěžoval si.

Celkový vítěz italského Gira z roku 2019 je dlouhodobě nejlepším ekvádorským cyklistou. Do žebříčku mezinárodní cyklistické federace UCI pravidelně vyjíždí nejvíce bodů. Jenže ekvádorský cyklistický svaz (FEC) vytvořil kvalifikační podmínky, v nichž započítává pouze výsledky od ledna do 26. května tohoto roku.

To by nebyl takový problém. „Nikdy jsem nebyl proti vytvoření kritérií pro kvalifikaci. Protokol vytvořený FEC je však zjevně zkreslený a postrádá základní principy spravedlnosti a sportovní rovnosti,“ kritizoval Carapaz ve svém pondělním prohlášení. Zatímco body se totiž počítají od ledna, svaz vydal kvalifikační kritéria až v březnu!

„V tu dobu už byl mezi sportovci bodový rozdíl. Protokol bere v úvahu pouze kritéria, která zvýhodňují mého krajana, a ponechává stranou jakékoli objektivní a spravedlivé úvahy,“ mínil zkušený vrchař.

Problémem totiž je, že zatímco o tři roky mladší Narváez se soustředil na nedávné Giro, kde nasbíral spoustu bodů za vítězství i druhé místo v etapě, Carapaz se připravuje až na červencovou Tour de France, odkud už se však body do olympijské kvalifikace počítat nebudou.

„Protokol měl být rozeslán už po konci olympiády v Tokiu nebo na konci minulé sezony, kdy všichni sportovci mohli začít od nuly bodů a podle toho si naplánovat program sezony. Vytvoření kritérií improvizovaným způsobem a bez prostoru pro manévrování se však zdá být navrženo tak, aby mě udrželo daleko od Paříže a zbavilo prezidenta FEC jakékoli odpovědnosti,“ tvrdil Carapaz.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.