25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Ošklivý pád ukončil etapu, třicet závodníků šlo k zemi

2 min read

Z mokré silnice se stal kat takřka celého pelotonu. Cyklisté se v 5. etapě Critéria du Dauphiné, který je pro velkou část jezdců generálkou před Tour de France, potýkali s nepřízní počasí. Na úzké zmáčené vozovce 21 kilometrů před cílem přišly v jeden moment dvě kolize, které poslaly na zem třicet závodníků.

Incident nejvíce odnesla hvězdná nizozemská stáj Visma-Lease a Bike, zraněné domestiky Dylana van Baarleho a Stevena Kruijswijka totiž odvážela sanitka.

Závodníci najížděli do mírného sjezdu opatrně a v mírné rychlosti, zejména levá část úzké silnice se však proměnila téměř v kluziště, na kterém se cyklisté nedokázali udržet. Klouzali po mokrém asfaltu, většina vyvázla bez následků nebo jen s odřeninami.

Spadl i lídr průběžného pořadí Belgičan Remco Evenepoel, který se na Dauphiné vrátil poté, co si na začátku dubna v závodě Kolem Baskicka zlomil klíční kost. I nyní nevypadal po pádu vůbec dobře a se zkrvaveným kolenem seděl vedle vozovky, poté však nasedl na kolo a měl by být v pořádku. Stejně jako další z favoritů Primož Roglič či Juan Ayuso.

Organizátoři se po dohodě s komisaři a samotnými jezdci rozhodli, že závěr etapy neutralizují. „V souladu s porotou složenou z komisařů UCI bylo rozhodnuto, že vzhledem k tomu, že k dispozici není dostatek sanitek, které by se mohly postarat o bezpečnost jezdců, protože jsou všechny zaneprázdněny cestou do různých nemocnic, bude závod neutralizován,“ zaznělo v oficiálním rádiu.

Do cíle v Saint-Priest se tak dojelo v poklidném tempu, etapa nepoznala vítěze a výsledky se nepočítají do celkového pořadí, v němž stále vede Evenepoel o 33 sekund před Rogličem. Závod končí v neděli.

Hromadný pád naštěstí neměl takové následky jako kolize v Baskicku, zranění však také přinesl. Odstoupit musel Belgičan Milan Menten i zmiňovaná nizozemská dvojice Kruijswijk a Van Baarle, jenž se držel za bolavé rameno. „Silnice, kde k velké kolizi došlo, zdánlivě nepředstavovala žádné nebezpečí, ale byla velmi kluzká. Oba byli z pádu dost potlučení,“ připustil Grischa Niermann, sportovní ředitel Visma-Lease a Bike.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.