25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Myslel na smrt, pomohla až hvězda z United. Teď bojuje proti Spartě

2 min read

Od nejlepších doktorů v Dánsku slyšel: S fotbalem je konec, na návrat ani nemysli. Anders Christiansen, zkušený záložník Malmö, měl v květnu 2023 vážné problémy se srdcem. „V ten moment se můj život úplně rozpadal. Plakal jsem, uvnitř jsem byl prázdný,“ vzpomínal bývalý reprezentant. Teď bojuje proti Spartě o Ligu mistrů.

Vážný moment se stal na tréninku švédského Malmö, s nímž Anders Christiansen získal pět mistrovských titulů. Najednou ucítil bolest u srdce, udělalo se mu zle. „Jako by všechno vybouchlo. Myslel jsem, že umírám,“ popsal s odstupem času. Sanitka ho odvezla rovnou do nemocnice.

Dnes 34letý Dán přesto napsal šťastný konec, jeho pauza od fotbalu trvala 224 dnů. Naskočil také proti Spartě, v prvním zápase kvalifikačního play off Ligy mistrů absolvoval třiadvacet minut. Což je důkaz, že po vážných zdravotních problémech je znovu připravený na nejvyšší úroveň.

„Nejde to na něm ani poznat, jede bomby,“ zmínil pro deník Sport jeho bývalý spoluhráč Dušan Melichárek, který v minulosti působil v Malmö. „Když si s ním napíšu, je stále pozitivní. Tvrdí, že vše je výborné, a dokáže makat na sto deset procent,“ doplnil.

Přitom Christiansen neměl extra dobré vyhlídky. Pomohl mu až parťák z reprezentace Christian Eriksen, člen kádru Manchesteru United. Díky němu absolvoval operaci, kdy mu byl do těla implantován přístroj hlídající srdeční arytmii.

Eriksen prožil podobnou zkušenost o dva roky dřív, kapitán dánského národního týmu zkolaboval coby kapitán na EURO hraném v roce 2021 přímo na hřišti. „Zavolej Haraldovi!“ řekl svému kamarádovi.

Jde o špičku mezi doktory, působí v Amsterdamu a specializuje se na elitní sportovce se srdečními problémy. Christiansena si vzal (stejně jako Eriksena) na starost, naplánoval mu speciální program. „Je důležité dodat hráči sebevědomí a ukázat mu, že může opět dosáhnout na nejvyšší úroveň,“ líčil doktor v dokumentu mapující mimořádný fotbalový příběh.

Všechno klaplo. Christiansen naskočil do prvního ligového zápasu na konci letošního dubna, proti AIK Stockholm odehrál čtrnáct minut. Od té doby zapsal sedmnáct soutěžních startů, v nich čtyřikrát skóroval. „Ale ještě není připravený, aby absolvoval celý zápas,“ informoval švédský novinář Johan Dolck Wall, který zblízka sleduje dění v Malmö FF.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.