25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Liberecký Kayondo pokořil Kongo. Kuriózní brankou rozhodl zápas

2 min read

Zatímco v Evropě je v plném proudu Liga národů, v Africe se bojuje v kvalifikaci na Africký pohár národů, jehož start se přesunul na prosinec 2025. O účast na závěrečném turnaji v Maroku se rve také Uganda s legionáři z české ligy. Obránce Liberce Aziz Kayondo dokonce zařídil výjimečnou trefou výhru nad Kongem.

V záplavě libereckých změn tato africká akvizice skoro zapadla. Kayondo poslední sezonu hostoval ve Vyškově ze španělského Leganés. A byť toho příliš nenahrál, jeho potenciál neunikl nově se tvořící formaci pod Ještědem. Kouč Radoslav Kováč jej tak mohl přivítat v červenci u Nisy.

Asi se nečekalo, že se mladý Uganďan chytí tak rychle. První kolo proti Karviné strávil na lavičce, ve druhém kole už proti Olomouci dostal šanci na 20 minut a od té doby jej Kováč staví do základu. Kayondo si tak připsal už šest prvoligových startů.

S dobrou náladou tak mohl odcestovat na reprezentační sraz Ugandy, kterou v tomto reprezentačním okénku čekaly dva důležité zápasy kvalifikace Afrického poháru národů. Nejprve Kayondo odehrál kompletní duel při remíze 2:2 v Jihoafrické republice, aby následně odstartoval jízdu za vítězstvím 2:0 gólem v domácím prostředí proti Kongu.

V hlavním městě Kampala rozzářil Kayondo ochozy v 21. minutě, kdy si naběhl na levém křídle na přihrávku Rogerse Mata. Obránce Liberce už byl z poměrně ostrého úhlu mimo vápno, přesto jeho oblouček našel cestu do sítě a Uganda vedla. Co na tom, že pravděpodobně chtěl centrovat? Gól plejera Slovanu zaplavil sociální sítě.

Uganda tak zvládla vítězně hodně důležitý zápas a zvýšila své šance na Africký pohár národů. Ze čtyřčlenných skupin totiž na závěrečný turnaj postoupí dva první celky. Momentálně vede čtyřbodová Uganda skupinu, ve které je kromě Konga a JAR také tým Jižního Súdánu.

Zatímco na poli české nejvyšší soutěže teprve Kayondo získává ostruhy a respekt, v reprezentaci si jej belgický kouč Paul Put považuje. Pro letní posilu Liberce to byl už čtyřiadvacátý zápas v národním dresu, ve kterém zaznamenal druhou trefu. Zároveň byl Kayondo společně s kolegou Mugabim (Anorthosis Famagusta) jediným členem základní sestavy, který kope v Evropě.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.