25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

„Čaroděj“ Ramos jako český Bomber: unikátní kousek i chvála od parťáků

2 min read

Ten první se narodil v Českém Brodu a má přezdívku Bomber. Druhý je Portugalec, jemuž říkají v portugalštině „O Feiticeiro“, neboli Čaroděj. Tomáš Skuhravý a Goncalo Ramos. Věkový rozdíl je mezi nimi šestatřicet let, celé tři fotbalové generace. Přesto mají jedno společného – vstřelili hattrick v osmifinále mistrovství světa. Dokonce, a to je ještě zajímavější, předlouhých dvaatřicet let trvalo, než unikátní kousek českého bohéma někdo napodobil.

Stalo se tak v úterý. V Kataru. Na Lusail Iconic Stadium.

Portugalsko zdemolovalo 6:1 Švýcarsko a v centru dění byl jednadvacetiletý chlapec z Lisabonu, jenž dostal fotbalové vzdělání v akademii Benfiky.

„Ani v nejkrásnějším snu jsem nepomyslel na to, že budu součástí základní sestavy pro vyřazovací fázi mistrovství světa,“ nechápal Goncalo Ramos, co se odehrálo v horké katarské noci.

Všechny tři góly braly dech. Ten první nejvíc. Přebrání míče, odstavení obránce a brutální švih levou nohou přímo pod břevno. Vzápětí si pofoukal prsty jako dvě hlavně odjištěné pistole, z kterých se zlověstně kouří.

Před druhou trefou filigránskou otočkou zmátl bránícího beka, naběhl si na přesný přízemný centr a jemným dotekem špičky kopačky udeřil znovu. A třetí kus? Chladnokrevné dloubnutí okolo vyběhnutého gólmana Yanna Sommera.

Ramosova koncovka brala dech. Stejně jako u Tomáše Skuhravého na italském mundialu v roce 1990. V osmifinále v Bari zničil Kostariku třemi údery ze vzduchu (4:1). Vlasatý Čech v noci po zápase, respektive ve čtyři hodiny ráno, sešel z hotelového pokoje dolů do lobby a podepsal vysoce lukrativní kontrakt s FC Janov. Pak už se koncentroval na čtvrtfinále s Německem.

I proto, že v aktuální sezoně skóroval již v sedmnácti případech. Nestřílí branky jen v portugalské lize, nevšední kvalitu ukazuje i v Lize mistrů. Z kvalifikace dostrkal Benfiku do hlavní fáze čtyřmi góly, jeden přidal ve skupinových bojích.

Že proti Švýcarsku zazářil je překvapení pro mnohé, nikoliv pro spoluhráče z reprezentace. „Lidé si neuvědomují kvalitu portugalské ligy. Vždyť Benfice se v Lize mistrů opravdu daří, proto by si fanoušci měli uvědomit Goncalových schopností. Hodně běhá, tvrdě pracuje, pomáhá týmu v defenzivě. Je to přesně typ útočníka, který je všude,“ básní o Ramosovi záložník Bruno Fernandes z Manchesteru United.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.