25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Souboj gigantů v písku vyhrál Van Aert. Boroš se posunul, Štybar cíl neviděl

3 min read

První závod Světového poháru v cyklokrosu v roce 2023 vyhrál v Zonhovenu domácí Belgičan Wout van Aert, jenž porazil o více než minutu a čtvrt nizozemského rivala Mathieu van der Poela.

Česká jednička Michael Boroš skončil na technické trati s písečnými úseky šestnáctý.

Trojnásobný mistr světa Van Aert startoval v tomto ročníku SP počtvrté, byl nejhůře druhý a dnes si připsal druhou výhru. V Zonhovenu oplatil Van der Poelovi porážku z předchozího závodu v Gavere. Čtyřnásobný šampion měl v úvodu dva pády a nabral ztrátu, která v cíli činila 1:23 minuty.

Třetí osm sekund za Van der Poelem dojel domácí Laurens Sweeck a mírně díky tomu zvýšil vedení v průběžném hodnocení před dnes čtvrtým krajanem Michaelem Vanthourenhoutem. Dva závody před koncem sezony má Sweeck v celkovém pořadí náskok 24 bodů, přičemž za výhru se dává 40 bodů.

Boroš se po nevydařeném závodu v Gavere, kde obsadil 34. místo, vrátil do dvacítky. Na šestnácté pozici mistr republiky ztratil 4:06 minuty, dvaadvacátý byl Adam Ťoupalík. Podruhé v sezoně se do cyklokrosového poháru zapojil někdejší trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar a závod nedokončil.

„Po startu jsem si vybral špatnou stranu, zavřel se mi prostor na předjíždění a nic jsem s tím nemohl dělat. Byla škoda, že jsem hned od začátku nemohl být víc vepředu, protože jsem se cítil dobře a tato trať mi docela sedí. Musel jsem jet pořád dopředu, co to dalo, a nakonec jsem dojel do skupiny, která jela o nejlepší desítku. Bohužel jakmile jsem je dojel, začali zrovna závodit, takže jsem se do boje o top ten nemohl zapojit,“ uvedl v tiskové zprávě svého týmu Elkov Kasper Boroš, jenž je průběžně sedmnáctý. „Po Vánocích už jsem se dal dohromady a doufám, leden bude gradovat.“

V závodě žen obsadily tradičně silné Nizozemky prvních sedm míst. Podruhé za sebou a potřetí v sezoně zvítězila Shirin van Anrooijová, jež o 37 sekund porazila Puck Pieterseovou. Třetí dojela vedoucí žena SP Fem van Empelová, jež má v čele celkového pořadí náskok 35 bodů před Pieterseovou.

Nejlepší z pětice českých žen byla mistryně republiky Kristýna Zemanová, jež získala bod za 25. místo. Na nejlepší měla ztrátu jedno kolo.

V juniorských kategoriích, v nichž se ve Světovém poháru závodilo potřetí v sezoně, byla Eliška Hanáková osmá a Václav Ježek dvanáctý.

Příští víkend se pojedou národní šampionáty – v Česku se bude o tituly bojovat v Mladé Boleslavi – a Světový pohár následně vyvrcholí závody v Benidormu a Besanconu.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.