25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

První cyklistický závod z Grand Tour startuje. Giro d’Italia očekává duel mezi Rogličem a Evenepoelem

2 min read

Jeden z nejstarších cyklistických závodů patřící společně s Tour de France a Vueltou do trojlístku tzv. Grand Tour startuje. Giro d’Italia svá kola roztočí v sobotu 6. května, závěrečná etapa pak proběhne v neděli 28. května. Na Sport.cz sledujte aktuální program, výsledky etap i průběžné pořadí jezdců.

Letošní 106. ročník přivítá celkem 22 týmů s 176 závodníky. Pro jezdce, mezi kterými najdete i tři české zástupce Josefa Černého, Jana Hirta a Karla Vacka, čeká trasa v délce 3 489 km, v rámci kterých jezdci nastoupají závratných 51 400 m.

Posledním vítězem Gira se stal Australan Jai Hindley. Dle aktuální startovní listiny to však vypadá, že se závodník stáje Bora-Hansgrohe o zopakování triumfu nepokusí. Mezi favority tak bude patřit například Slovinec Primož Roglič z Jumbo-Visma či belgický závodník Remco Evenepoel ze stáje Soudal Quick-Step, kterého by měli podpořit již zmínění čeští závodníci.

Necelých tři a půl tisíce kilometrů je rozděleno do 21 etap, které vyplňují dva volné dny. Giro začne individuální časovkou z přístavu městečka Fossacesia v sobotu 6. května. Závěr závodu proběhne v neděli 28. května v podobě 135 kilometrů dlouhé rovinaté etapy v okolí hlavního města Řím.

Jezdci i cyklističtí fanoušci se mohou těšit na tři individuální časovky, sedm horských výšlapů a dvě středně těžké etapy. Vrchaři změří síly například v rámci 7. etapy, jehož cíl se cyklistům ukáže po 26 kilometrech stoupání. Nejvyšší vrchol celého závodu Col du Grand Saint-Bernard (2 469 m n.m.) na závodníky čeká v 13. etapě.

Hned pětice vrcholových prémií čeká na jezdce v rámci 19. královské etapy. Během 183 km musí závodníci hned třikrát vystoupat nad 2000 metrů a cíl nejnáročnější etapy spatří na Tre Cime Di Lavaredo v nadmořské výšce 2 304 m.

Čeští závodníci Jan Hirt a Josef Černý figurují ve startovní listině v sestavě stáje Soudal Quick-Step, v níž je lídrem teprve třiadvacetiletý Remco Evenepoel. Mladý Belgičan patří k favoritům na celkové vítězství. Vždyť v loňském roce ovládl španělskou Vueltu a letos v březnu jen o šest vteřin zaostal za Rogličem v závodu Kolem Katalánska.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.