25 září, 2024

Nejnovější sportovní zprávy se týkají fotbalu, hokeje a ostatní

sportvniczblog.com – Sportovní zprávy, přenosy, program utkání i výsledky, tabulky, reportáže

Na Giru slavili uprchlíci, vyhrál McNulty. Dál vede Francouz Armirail

2 min read

V 15. etapě Gira d’Italia zvítězil po spurtu tří uprchlíků Američan Brandon McNulty a vybojoval první triumf na Grand Tour.

Pětadvacetiletý jezdec v závěru 195 kilometrů dlouhé etapy v ulicích Bergama předčil Ira Bena Healyho, kterému se nepovedlo zopakovat prvenství z osmé etapy, a Itala Marca Friga.

V čele průběžného pořadí se udržel Francouz Bruno Armirail, který získal růžový trikot nečekaně v sobotní etapě. V posledním stoupání sice již neudržel krok se skupinou favoritů, kteří na něj najeli přes půl minuty, ale lídrem závodu bude ještě minimálně jeden den. V pondělí mají jezdci volno.

V posledních kilometrech jeli pro úspěch v etapě McNulty s Healym, ale v závěru začali taktizovat a Frigo je i díky odvážné jízdě v technickém sjezdu ve městě dostihl. V dlouhé cílové rovině se přes ně rovnou přehnal, ale oba hned nastoupili k finiši, v němž měl nejvíce sil americký cyklista.

„Věděl jsem, že se (Frigo) blíží. Nakonec to vyšlo akorát, že jsme se rozjeli. Chytil jsem se do háku a 150 nebo 200 metrů před cílem za to vzal,“ uvedl v televizním rozhovoru McNulty, jenž překonal loňský etapový triumf z Paříž-Nice, který byl dosud jeho největším úspěchem.

„Tohle se nedá ani popsat. Během časovky jsem onemocněl a nevěděl, co bude. Dneska se to takhle sešlo a mám z toho velkou radost. V posledním kopci jsem to zkusil, ale myslel jsem, že z toho nic nebude, protože Ben (Healy) na tom byl hodně dobře. Ve sjezdu jsem si orazil, pak jsme si pohrávali a nakonec došlo na sprint,“ líčil někdejší juniorský mistr světa v časovce.

Frigo se po velké stíhací jízdě premiérového vítězství v kariéře nedočkal. „Nikdy to nevzdávám. Nohy mi jely dobře. Dal jsem do toho všechno, oni taky. Věděl jsem, že díky tomu sjezdu budu mít šanci je dotáhnout, a využil toho,“ uvedl třiadvacetiletý Ital.

Armirailův náskok v čele celkové klasifikace před jeho předchůdcem v růžovém dresu Britem Geraintem Thomase se zmenšil na 1:08 minuty. „Bylo to těžké hájit růžový trikot. Byla to náročná etapa se spoustou stoupání a vepředu byl Einer Rubio. Mohl mě o dres připravit, takže kluci z týmu do toho museli celou dobu šlapat,“ uvedl francouzský jezdec.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.